Sušení masa

15. dubna 2009 v 13:49 | Já |  Recepty

Doba je těžká a možná bude hůře a proto objevujme zapomenuté technologie. Leckdy zjistíme, že vlastně až tak zapomenuté nejsou a že se jimi zabývá i celá řada dalších lidí.
Po branstormingu se sousedem jsem se rozhodl sušené maso, tzv. "Jerkymeat" vyrobit. Prosurfoval jsem ledabyle internet a na základě informací odtud získaných jsem postupoval následně:

Koupil jsem libové hovězí zadní.
Dal jsem libové hovězí zadní zmrznout na kámen.
Přesvědčil jsem se, mám - li opravdu dost ostrý nůž. Zdůrazňuji, OPRAVDU OSTRÝ!!! Zjistil jsem, že ho náhodou mám.
Vyjmul jsem zmrzlé libové hovězí zadní z mrazáku a nechal 10 minut povolit.
Nakrájel jsem maso na co nejtenčí plátky. Tvarem jsem se nezabýval, soustředil jsem se na to, aby byly průsvitné. Zjistil jsem, že je opravdu možné skutečně ostrým nožem nakrájet šišku zmrzlého masa na průhledné plátky. To tedy znamená, že jsem schopen takto vyrobit i carpaccio.
amozřejmě jsem neváhal a pár plátečků si posolil a popepřil a olivovým olejem pokropil, abych zjistil, že pro moji potřebu nemusím na carpaccio nutně kupovat suprdrahou svíčkovou.
Po úporné dřině, kdy jsem nakrájel celou šišku (ruka mě bolí ještě dneska, jsem holt máslo) nastala ta veselejší prácička. Maso jsem začal nakládat.
První část jsem pokakal worchestershirskou omáčkou a sojou a zapepřil.
Druhou část jsem naložil do 14% roztoku soli.
Třetí část jsem celou potřel chilli pastou, takovou tou malou lacinou skleničkou, co se prodává asi za 20 korun a má v sobě více soli než chilli.
Čtvrtou část jsem potřel rozmidleným česnekem, posolil a popepřil.
Pátou část jsem pomazal průmyslovou česnekovou pastou.
Šel jsem spát a nechal to ležet v lednici do příštího večera, dokud děti neusnuly.
Plátky jsem položil na prkénko a válečkem na nudle z nich ještě vymačkal trochu vody a ještě více je ztenčil. Takto upravené jsem je naskládal na plech na pečící papír a nažhavil troubu na zhruba 75 stupňů. V jednu chvíli jsem teplotu lehce přidal, ale plátky se začaly péci, proto jsem ji zase snížil. Plátky jsem nechal v troubě přes 15 minut, abych tak zabil všechny hajzlíky, co tam někdy bydlí.
Po 15 minutách jsem plátečky přeskládal do připravené sušičky na ovoce a nechal sušit.

Zhruba po dvou hodinách jsem zvědavě nakoukl do sušuičky a nedalo mi to, abych neochutnal jeden česnekový plátek. Výsledek se velice podobal parmské šunce nebo pršutu. Pokud bych si byl jist, že to druhý den všechno sníme, asi bych část masa vyndal ze sušičky už v tuhle dobu. Ale berte mě s rezervou - Zatím jsem to zkoušel jen na sobě!

V 10 ráno jsem sušičku vypnul a stanul nad výsledkem.

Z masa vznikly masové chřupky, průsvitné lupínky. Všechno koření, kterým jsem je pomazal, jako by se zkoncentrovalo. Takže plátky naložené v soli jsou tařka nepoživatelné, nicméně se obávám, že pokud by mým záměrem bylo uchovat maso co nejdéle a neměl bych po ruce elektřinu (lednici nebo mrazák), vydrželo by toto nejdéle, přičemž následně by se z něj třeba za přidání vody dala udělat polévka nebo omáčka. Stím, že by v sobě zřejmě pořád mělo mít spoustu důležitých látek, bílkovin a proteinů. Pokud píšu hovadiny, napište mi a nebojte se mé teorie napadnout!!!
Další na hranici poživatelnosti byly plátky s česnekovou pastou, a to opět díky množství soli.
Chilli už se dá schroupnout.
Worch... a sojovka se dají velice dobře schroupnout.
A vede u mě rozmačkaný čerstvý česnek, sůl a pepř.
V experimentech budu pokračovat. Pokusím se vyrobit Scwartzvaldskou šunku, pokusím se to vše udělat méně slané a vyzkouším jiné koření.
A taky budu referovat.
A kdo máte nějaký šikovný nápad, sem s ním!!!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mlle Mlle | Web | 15. dubna 2009 v 15:29 | Reagovat

Příští pokud bude zdařilejší a maso méně slané a poživatelné! Jeden čas jsem tohle chtěla vyzkoušet... ani nevím, proč na to nedošlo. Ale možná že někdy příště...
Týjo, tak na schwarzwaldskou šunku jsem zvědavá! Tu můžu! :)
A co takhle hlemýždě? :) Myslím, že sezóna sběru se blíží...
http://lenii.blog.cz/0812/snecku-snecku-vystrc-ruzky

2 "M" "M" | 15. dubna 2009 v 19:46 | Reagovat

Joo, právě jsem ochutnal a je to super. Vysušené přesně akorát na příravu pemikanu. Jenom je vše slané (ale děsně).
Honza ochutnal a sežral skoro všechno i to "ostré chilli".
M.

3 Šárka Šárka | Web | 19. dubna 2009 v 0:35 | Reagovat

Tedy ani bych nevěřila, co všechno se dá s masem udělat; vypadá to lákavě:-)

4 Slávek Slávek | Web | 19. dubna 2009 v 10:07 | Reagovat

:-)) není nad "chlapské" experimenty:-D..a nad objevování objeveného:-))))..s tou sušičkou jsi mně ale dostal..já "sušil" maso vždycky v mrazáku:-))..se spolí to nemusíš přehánět, stačí tak 2.2% soli na váhu masa..
...tohle "sušené" naso jsem jedl na Sibiři, hlavně ryby..suší je tam stejně, jako u nás ženské prádlo:-))

5 Lipetka Lipetka | Web | 19. dubna 2009 v 22:48 | Reagovat

ňam , já se snad na příští pokus zastavím, jen jak jsem to četla, tak mi valily sliny

6 Iva Iva | E-mail | 17. prosince 2009 v 20:24 | Reagovat

Já miluju Jerky:o) A tak jsem se zamýšlela, jak sušit svý maso, aby mě to nezruinovalo a v pár odkazech, na které jsem narazila, psali trouba..A pak mě najednou napadlo, že co vlastně sušička na ovoce..a ejhle, hned jsem se octla tady :o))Díky za tipy, jen ještě musím dokoupit tu sušičku :o))

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 20. června 2010 v 15:48 | Reagovat

Zdar tvým experimentů.
Rád bych to koštnul ...

8 michal michal | 16. května 2011 v 14:43 | Reagovat

ono se dá sušit i v troubě

9 home loans home loans | E-mail | Web | 8. prosince 2011 v 12:47 | Reagovat

The home loans are very useful for people, which would like to start their business. In fact, that is very comfortable to receive a short term loan.

10 prepper prepper | E-mail | Web | 20. března 2013 v 14:12 | Reagovat

Dobrý den,
mohl bych vás poprosit o převzetí článku na naše fórum? Velice se nám líbí. Pochopitelně bychom umístili odkaz na vaše stránky. Děkuji předem za kladnou odpověď

11 financeadvisory financeadvisory | Web | 16. ledna 2014 v 16:58 | Reagovat

To maso vypadá fakt hodně chutně

12 Stanley Stanley | Web | 2. dubna 2014 v 15:49 | Reagovat

Sušení masa mě již nějakou dobu láká, ale zatím jen googlím informace - děkuji za článek. Můžu se zeptat, proč se před cestou do sušičky nechá zmrazit na kámen? Je to kvůli krájení nebo to má nějaký jiný vliv na výsledek sušení.

13 mstajer mstajer | 8. dubna 2014 v 15:14 | Reagovat

Ve zmrazené formě je možné ukrojit dobrým nožem tenký průsvitný plátek. Další důležitou věcí je, že ve zmrzlé podobě zahynou všechny potvory, po kterých může být člověku zle. A když už je maso posolené a usušené, nic ho nenapadne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama