Netradiční jednohubky III - Tlačenka z chobotnice

12. listopadu 2009 v 0:22 | Já |  Recepty
Toto je můj první experiment s chobotnicí. Protože jsem se ochutnáváním výpečku při jeho dochucování dostal do stavu, že jsem nedokázal rozhodnout o tom, jestli je výsledek dobrý nebo ne, nechal jsem to na ostatních. Výsledek se snědl, tedy to nakonec dobře dopadlo. A já vám zde sdělím své postřehy, aby jste se také nebáli výsledku!
Už vám ani nevím kde, ale koupil jsem mražené malé chobotničky, 500 g, za 50 korun, což je velmi pozitivní cena. Pro představu, jedna velká půlkilová chobotnice stojí přes 300 korun, přitom se dusí déle a výsledek je stejný. Dle mých nejnovějších experimentů je možné dokonce použít kalamáry, případně chapadla kalamárů. Neobalené kalamáří kroužky stojí také soustu peněz, ale malé olihně nebo chapadla jsou ve stejné cenové relaci a chutná to úplně stejně, což je pozitivní. Asi jsou to pokrevní bratři.
Takže je rozmrazíme, opláchneme a připravíme si hrnec, do kterého nalijeme po dně olivového oleje, deci bílého a spoustu vody. To vše osolíme, přidáme pár stroužků česneku, mrštíme do toho chobotničky a necháme je dusit. V případě tlačenky potřebujeme silný výpeček, tedy je necháme dusit pod pokličkou zhruba 90 minut.
Chobotničky se napřed budou tvářit jako odporní šediví slizouni, to se ale změní, až se lehce zahřejí. V tu chvíli dostanou fialovou barvu a začnou se tvářit sympatičtěji. Tento obrázek ukazuje chobotnice po podušení, vyjmuté z vývaru. Nejsou k sežrání? V tuto chvíli už by byly!
Vývar dochutím portským, nebo prostě červeným vínem (pozor na extrémně laciná vína, kde je červeň dohnána potravinářským barvivem!) a pár kapkami acceta balsamica. Případně dosolím. S basamicem ani vínem to moc nepřehánějte.

Chobotničky zaliji dochuceným výpečkem a přidám želatinu. Doporučuji plátkovou želatinu, moc dobře se s ní pracuje.
Výsledek nechám na chladném místě do rána ztuhnout. Poté krájím jednohubky a zdobím citronem a zeleninkou. Zde je detail.
Aranžmá na míse. Jsem houby desigenér.
Detail takového chobotnicového řezu.
Věřím tomu, že když vynecháte víno a balzamico a použjete majoránku, bude to chutnat hodně podobně jako tlačenka. Má se to rádo s bílým pečivem a bílým vínem.

Postřehy:
Měl jsem málo želatýny a struktura nebyla úplně dokonalá. V případě, že použijete adekvátní množství, budete schopni krájet i poměrně tenké plátky, což zvyšuje možnosti aplikace. Takové plátečky můžete kupříkladu poklást na tenké šlajzy bagety, což by jistě nebylo vůbec špatné, zejména když se to lehce dozdobí petrželkou nebo jarní cibulkou.
Další postřehy:
Pokud se nechcete pouštět do větších akcí, doporučuji chobotnici, případně kalamára, očistit, na pánev nalít olivový olej, přidat česnek a sůl, to celé rozpálit a pak do toho všeho chobotnatce vhodit a pod pokličkou zhruba 30 minut dusit. Česneku dejte hodně a nějaký přihodte až na úplný konec, aby ještě zavoněl, nebojte se ani provensálského koření či petrželky.

S bílým pečivem je to fakt žranec!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 staja- Helča staja- Helča | Web | 12. listopadu 2009 v 0:35 | Reagovat

Mohu jen potvrdit, chutná to velice dobře a to já jsem skoro nepřítel jídel z těchto různých mršek z moře.

2 Janah Janah | Web | 12. listopadu 2009 v 18:20 | Reagovat

Díky za zajímavý tip na další využití mořských potvůrek.

3 Šárka Šárka | Web | 13. listopadu 2009 v 13:09 | Reagovat

To by mě vůbec nenapadlo, hodit chobotničky do želatiny. Ale já jsem vlastně doteď ani nevěděla, jak je zpracovat, ještě jsem je nikdy neměla. Tak děkuji za tip :-)

4 M. M. | 16. listopadu 2009 v 17:38 | Reagovat

[2]: a ne jenom zajímavé leč chutné. :)
Jejda už zase slintám.
M.

5 MirekČ MirekČ | Web | 28. listopadu 2009 v 7:53 | Reagovat

Co, dizajn dobrý! Určitě si to udělám. Chobotničky můžu. Vlastně co já nemůžu?..
Výpeček je totéž co výpek? Vždyť se to nepeklo...Takže spíš "výdus" ne? :-DDD

6 Gandelion Gandelion | Web | 2. prosince 2009 v 7:47 | Reagovat

Jakože chobotnice moc nemusím, tohle vypadá moc dobře ;-) Skoro bych i ochutnala :-p

7 Ľudmila Gregušová Ľudmila Gregušová | Web | 20. ledna 2010 v 11:53 | Reagovat

fííí, tak to vyzerá byť super! takéto jedlá mám veľmi rada a jem ich veľmi málo! ale toto by stalo za to!

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 7. května 2011 v 17:26 | Reagovat

Přikusuji chleba s pečeným masem a díky tomu až tak neslintám.Potvůrky jsem dělala jednou a to dušený s petrželí, cibulí a česnekem.

9 Melvizdions Melvizdions | E-mail | 28. března 2018 v 22:00 | Reagovat

viagra pills canada subscriptions
http://gtviagracan.com - viagra sale
  pt 141 viagra
<a href="http://gtviagracan.com">viagra for sale without prescription
</a> - cheapest viagra generic
viagra doseage

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama